top of page
  • Eric van Rooij

Onderhoud? Je hoeft er heus niet bij te zijn

Je hebt een prachtig 2e huis of appartement in Frankrijk en daar wil je optimaal van genieten. Dus tijdens je vakantie liever geen getimmer en ander gedoe van meestal best aardige mensen die plots ontdekte problemen komen oplossen. Bijna iedereen met een 2e huis in Frankrijk laat dat tijdens zijn/haar afwezigheid in de gaten houden door een ‘beheerder’, een betrouwbaar iemand uit de buurt of een commerciële partij. Die je bijvoorbeeld waarschuwen bij lekkage, ik noem maar wat. Over het algemeen zijn ze minder gespitst op allicht dringend ander noodzakelijk onderhoud. Waar je dan pas achter komt als je voor het eerst na zoveel maanden eindelijk weer op je terras een glas rosé voor je neus hebt staan. Dat valt zo’n beheerder niet te verwijten. Onderhoud valt meestal niet onder de dingen waarop hij óók moet letten.


Altijd op de hoogte

Ik denk dat het verstandig is met enige regelmaat je huis in Frankrijk te laten nalopen als je er zelf niet bent, door iemand die iets verder kijkt dan zo’n beheerder. Van schilderwerk tot dakpannen, van de elektra tot de muren. Mocht er dan narigheid blijken, dan hoef je niet meteen de oversteek naar Frankrijk te wagen. Je laat je tegenwoordig makkelijk bijpraten via foto’s, filmpjes, Zoom en noem maar op.

Als je dan vindt dat er het een en ander moet gebeuren, maak dan bij voorkeur een afspraak met één bedrijf dat alle expertise in huis heeft en je desgewenst zelfs adviseert over een nieuwe afwasmachine. Mijn mening is dat je dagelijks op de hoogte gehouden moet en kan worden als er onderhoud aan je Franse huis gepleegd wordt terwijl je er zelf niet bij bent. Op afstand meteen ingrijpen als je iets ziet wat toch niet helemaal je bedoeling was, tegenwoordig gelukkig geen enkel probleem en de garantie voor een ontspannen vakantie.bottom of page