top of page
  • Eric van Rooij

Schilderen is een vak!

Als rasechte vakidioot kan ik het niet laten om toch even een blik te werpen op de afwerking van een huis, restaurant of welk gebouw dan ook. Soms ter irritatie van mijn reisgenoten of partner, maar ja, het is zo verleidelijk.

Als je bijvoorbeeld tandarts bent kun je niet tegen iedereen die je tegenkomt zeggen doe je mond eens open, maar voor schilderwerk is het natuurlijk heel gemakkelijk.

In allerlei forums op het internet kom je vragen tegen die dan door niet-professionals beantwoord worden en dan gaan je tenen soms krom in de schoenen staan. Het lijkt wel een reactie op een Coronabericht, ineens heeft iedereen er verstand van en blijken we dus ineens wel heel veel experts te hebben. “Want ja, ik weet er alles van want ik heb ook wel eens een muur geschilderd”. Daarnaast is het bijna onmogelijk de juiste spullen te kopen in de Franse bouwmarkt en is voor vele huiseigenaren de taal ook nog een barrière. Als je een verkeerd advies opvolgt en je de verkeerde producten toepast kun je wel eens bedrogen uitkomen. Gevolg: teleurstelling en hogere kosten.


Om tot een goed advies en uitvoering te komen is het belangrijk eerst te onderzoeken wat de conditie is van de ondergrond en wat de bouwfysische toestand is. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld voor muren, wat is de mortelsoort die nu aanwezig is, wat is de zuurtegraad en vochtigheidsgraad en is er een probleem met bijvoorbeeld optrekkend vocht. Ook het feit of er en spouwmuur aanwezig is en deze is gevuld met isolatie materiaal en of dat er wel of geen ventilatie in is aangebracht. De relatieve luchtvochtigheid in een woning is bijvoorbeeld binnen bijna altijd hoger dan buiten en de muren moeten dus kunnen “ademen”. Vragen als wind, zon (UV) en zoutbelasting of vervuiling van algen of omgevingsvuil wanneer je bijvoorbeeld langs een spoorlijn of snelweg woont.

Voor hout is het al niet eenvoudiger. Wat zijn de details van het kozijn, hoe zijn de verbindingen gemaakt, wat is het houtsoort, hoe is de binnenzijde afgewerkt en wat is de conditie van de kitnaden en de wijze van beglazing. Als je dan al die zaken hebt onderzocht komt de vraag welk product wil ik gebruiken? Uiteraard het liefst zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld Biobased, maar moet het afsluitend zijn of juist micro poreus, mat, satin, halfglanzend of hoogglans. In de Doe het zelf bouwmarkt zal je verdwalen en is veelal geen technische kennis aanwezig. Kijk maar op het etiket….!


Het schilderen en onderhouden van je woning heeft meerdere doelen. Gebruiksgemak, comfort en plezier. Daarnaast behoud van je woning en behoud of zelfs vermeerdering van de waarde. Als je naar de kosten kijkt is goedkoop vaak duurkoop. Vergelijk geen prijzen per liter maar per m2 rendement. Uurtarieven zeggen ook weinig. Hoeveel werk verzet iemand in een uur en wat is de kwaliteit van zijn werk. Daarnaast zijn garanties belangrijk, vaak afbouwend in een aantal jaren, en lees de kleine lettertjes.

Bij de keuze van een schilder- onderhoudsbedrijf vraag dan naar de Assurance Décennale en naar de Carte Professionnelle!


Wat is nu de moraal van dit verhaal, vraag een vakman, want schilderen is een vak!



Comments


bottom of page